Je gesprekspartner
Attach:pasfoto.gif
Mijn naam is drs. M. van Doornik. Ik heb psychologie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht (oude stijl) en heb me gespecialiseerd in PAGO - Psychologie van Arbeid, Gezondheid en Organisatie. Ik heb onderzoek verricht naar burnout en andere stressprocessen bij leraren, verpleegkundigen, thuiszorgmedewerkers en verslaafden. Specifiek heb ik mij verdiept in stressgerelateerde (werk)problemen, hooggevoeligheid en hoogbegaafdheid, hechtingsproblematiek en persoonlijkheidsproblemen maar mijn interessegebied is breed. Zo heb ik in verschillende proffit en non-proffit organisaties gewerkt, in tweede en derdelijns settings met zowel volwassenen als jeugdigen, van de verslavings- en jeugdzorg tot aan gespecialiseerde assessmentcentra. Ik heb een geruime ervaring opgedaan met psychodiagnostische activiteiten en het geven van zowel kortdurende als langdurende behandelingen, die in de basis cognitief-gedragsmatig en een cliëntgericht van aard zijn. In het bijzonder heb ik mij verdiept in de klinisch dynamische persoonlijkheidsdiagnostiek op basis van theorie gestuurde profielinterpretaties. Vooral deze structurele manier van kijken naar problemen vind ik erg belangrijk. Dit kan goed gedaan worden naast een analyse op descriptief niveau. Gedurende mijn loopbaan ben ik in contact gekomen met mensen met een diversiteit aan problemen. Dit zijn onder meer stemmings- en angstklachten, persoonlijkheids-, relatie en verslavingsproblematiek, autisme spectrum problematiek (ASS), concentratie- en gedragsproblemen (ADHD, ADD, ODD) en werkgerelateerde problemen. Ik ben zowel hoogbegaafd als hooggevoelig en op die gebieden ook een ervaringsdeskundige.
In een zelf verricht vervolgonderzoek naar de transmissie van negatieve emoties bij werkende echtparen is, onder andere gebleken, dat stressklachten, waaronder burnout, veelvuldig voorkomt. Negatieve emoties, zoals angst, depressiviteit en boosheid, kunnen ontstaan door stress en zijn dus op te vatten als stressreacties. Ook is duidelijk naar voren gekomen, dat stress niet alleen werkgerelateerd is, maar ook in de privé-situatie volop aanwezig kan zijn. Het zijn dus niet alleen werkende mannen en vrouwen, die met stressklachten te kampen kunnen hebben, maar net zo goed 'huisvrouwen', studenten en zelfs onze kinderen.
De wetenschappelijke inzichten lopen ook hier voor op de praktische toepasbaarheid in het werkveld. Soms komt dit doordat een bruikbare interventiemethode nog ontbreekt of dat de behandelend therapeut onvoldoende mogelijkheden ziet of een verkeerde diagnose wordt gesteld. Nog veel vaker is de tijdsdruk debet aan een scheefgroei in de kwaliteit/kwantiteit-verhouding. Veel werk te doen en te weinig tijd beschikbaar. Door soms tegenstrijdige belangen en keuzes, die worden gemaakt krijgt het leveren van kwaniteit in grote instellingen steeds meer een centrale rol. Een ontwikkeling, die ik erg betreur. Vandaar, als tegenbeweging, dat we bij Ascense veel belang hechten aan kwaliteit, die eveneens binnen een acceptabel tijdsbestek geleverd kan worden, zodat mensen niet maanden moeten wachten op een uitslag/verwijzing met soms ernstige gevolgen van dien (decompensatie, demotivatie, echtscheidingen, ernstige gedragsproblemen, etc.).
Het doorontwikkelen van concepten en interventiemethoden op het gebied van psychische en stressgerelateerde klachten blijven ook belangrijke uitdagingen. Kennisoverdracht, preventie, op maat gesneden interventie en multidisciplinaire samenwerking spelen, in mijn optiek, hierin een sleutelrol. Op basis van deze gegevens heeft Ascense een modulaire methode ontwikkeld, waarmee mensen kunnen leren zichzelf te helpen, het leven weer durven te omarmen en hun eigen keuzes kunnen maken. Tijdens mijn loopbaan heb ik mij vol overgave toegelegd op de psychodiagnostiek. Ik ben in het bezit van de basisaantekening Psychodiagnostiek van het NIP en het certificaat van de postdoctorale cursus "Klinisch Dynamische Persoonlijkheidsdiagnostiek m.b.v. Theoriegestuurde Profielinterpretatie". Vanwege de overeenkomstige visie over gezondheid en cliëntbenadering ben ik lid geworden van het Nederlands Verbond voor Psychologen, psychotherapeuten en Agogen (NVPA).
Meer weten? Neem contact met ons op of maak een afspraak voor informatie of een vrijblijvend intakegesprek.